IX finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo ? Smaki Regionów"

W minioną niedzielę 19 lipca w Muzeum Wsi Lubelskiej odbył się wojewódzki finał IX edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów".
Gospodarzem imprezy był wicemarszałek Województwa Lubelskiego – Sławomir Sosnowski.

Pracownicy Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego wspólnie z producentami żywności przygotowali dwa rodzaje atrakcji: degustacje smakołyków z kuchni naszych babć oraz konkurs na najlepsze produkty regionalne.

Imprezę uświetniały występy zespołów folklorystycznych, wśród których był też Zespół Śpiewaczy "Jaszczowianki" .

Potrawy oceniało jury w składzie: Izabellę Byszewska – wiceprezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Jan Zwoliński z Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Marek Gąsiorowski – ekspert produktów regionalnych, Aleksandra Swulińska-Katulska – autorka publikacji kulinarnych oraz Hanna Szymanderska – pisarka, autorka kilkudziesięciu książek o polskiej kuchni. W jury znaleźli się również przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego.

W konkursie reprezentowana była również Gmina Milejów, której przedstawiciele zostali również nagrodzeni.

Dwa wyróżnienia otrzymała Dorota Wolińska – "Słowiański Gród" z Wólki Bieleckiej. W kategorii "produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego" za rybę po słowiańsku oraz w kategorii "gastronomia" za - Słodką Jagienkę – kaszę po słowiańsku.

Wicemarszałek Sławomir Sosnowski przyznał dodatkowo nagrodę specjalną. Trafiła ona do Czesławy Szczepańskiej z Jaszczowa za "Kulebiak Generałowej Kickiej".

Laureatom serdecznie gratulujemy i życzymy sukcesów w dziesiątej – jubileuszowej edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów".